BlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburg

Blijburg

Blijburg aan zee. Adres: Pampuslaan 501 - 1087 HP - Amsterdam. Reserveren: 020 416 0330.
Facebook

Over ons

BlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburg

BLIJBURG - HERE TO STAY! 


Blijburg 4.0 is alle dagen van de week geopend

Op 7 oktober 2015 is het nieuwe Blijburg aan Zee, het stadstrand van Amsterdam opengegaan. 
Het nieuwe Blijburg kijkt uit over een prachtig landtong met heeft een meesterlijk uitzicht over het water en het Ijsselmeer. 

Blijburg is een gezellige plek om zowel in de zomer als in winter te vertoeven en af te spreken.
Het staat bekend als ‘culturele strandidylle’. Een plek waar Amsterdammers uit buurt en uit de stad samenkomen en elkaar ontmoeten. Het is een plek die vrij is. Waar je naar hartenlust kunt buitenspelen, zwemmen, eten en drinken of voor de heerlijke open haard kan zitten. Maar ook waar je kunt genieten van live muziek, het gesproken woord en verrast wordt door diverse kunst- en cultuurprojecten.
 

Het restaurant
In ons restaurant kun je op alle dagdelen goed terecht voor een fijn verzorgd diner. Blijburg heeft een ruime lunch en avondkaart met veel vegetarische gerechten. In onze keuken wordt met liefde, creatief gekookt. 
We werken zo veel mogelijk met producten uit de buurt, scharrelvlees en duurzaam gevangen vis. En Blijburg voert een biologische wijnkaart.

 

De Salon

In het restaurant bevindt zicht de Salon, een ‘huiskamer’ die afsluitbaar is en een podium heeft. Huiskamer concerten en jamsessies vinden hier plaats. Ook is deze ruimte te huur voor vergaderingen, etentjes en workshops. 

 

De Kapel
De Kapel van Blijburg is gelegen aan de linkerkant van de landtong op vijftig meter van het grote paviljoen. Het is een vrijstaand gebouw met een eigen opgang, terras en uitzicht. De Kapel kijkt uit over het Vuurtoren eiland, de Oranje sluis en Durgerdam. Het is een uitstekende locatie voor huwelijken, zakelijke feesten, trainingen en seminars. Deze ruimte wordt ook gebruikt als publieke ruimte voor yogalessen, salsaworkshops en theatervoorstellingen.


Blijburg aan het strand
De begane grond van het paviljoen is ingericht voor strandbezoekers en badgasten. Hier bevindt zich onze snackbar, Schattepatat. Op de begane grond vind je ook de strandwinkel en de bazaar, die plaats biedt aan diverse ondernemers. Er is een groot strand dat is ingericht voor waterrecreatie, compleet met ballenlijn.

 

 

Geschiedenis van Blijburg

Toen Blijburg in 2003 haar deuren opende op de net opgespoten zandvlakte van IJburg werd Blijburg in één klap beroemd. Blijburg sloeg in als een bom. Het nieuwe concept van een stadsstrand in Amsterdam trok veel bezoekers en nieuwsgierigen over de brug naar de nieuwe wijk IJburg. De tot dan toe vastgelopen huizenmarkt trok met een ruk aan en IJburg werd mede dankzij de komst van Blijburg op de kaart gezet. 

Blijburg zat in 2003 op de hoogte van de ingang naar de haven van IJburg. Het eerste paviljoen ging open toen er nog maar één gebouw stond op IJburg. Boodschappen deden de eerste bewoners in een supermarkt die in een tijdelijke tent gehuisvest was.


Na twee jaar en drie seizoenen moest Blijburg haar deuren sluiten omdat er geen plek meer was voor Blijburg en het strand. Amsterdammers, bewoners van IJburg en natuurlijk de mensen achter Blijburg vonden dat geen goed plan en kwamen in actie voor het behoud van deze nieuwe buitenspeelplaats voor Amsterdammers. En met succes. Uiteindelijk sprak de Centrale stad zich uit voor het behoud van Blijburg op IJburg. Vanaf dat moment werkt de Gemeente Amsterdam nauw samen met de makers van Blijburg om het tijdelijke strand steeds opnieuw mogelijk te maken.  

In 2006 herrees op 300 meter van de oude locatie het nieuwe Blijburg: Blijburg 2.0 en Blijburg 3.0 in 2010. Hier hebben we met veel plezier vier seizoenen kunnen ondernemen. En nu is Blijburg 4.0 gerealiseerd! Blijburg is niet meer weg te denken uit Amsterdam en vervult een belangrijke rol in Amsterdam en omgeving.

Blijburg blijft de komende 12 jaar op deze plek staan en is het hele jaar open!

In ons foto overzicht op de website kun je een overzicht zien van de festivals, feesten en happenings die we in de afgelopen 10 jaar met veel plezier hebben georganiseerd.


BlijBurg 4.0 - Gedicht door Kamiel Proost

 

BlijBurg Oh BlijBurg

Met onze voeten in het zand

Aan de Amsterdamse Rafelrand

Naeen zwerftocht van 12 jaar hebben de Liefdes Piraten het eindelijk voor elkaar

We zijn gestrand op een eigen Eiland, Schier

Graaf op die Schatten, Kisten vol Plezier

Goud zal vloeien de Rum

& klinken de Drum

Hier in de ZuiderZee van Golvend Bier

Voor Pampus, onder de Maan

in het Land van Gans en Zwaan

Zal BlijBurg nu voor Anker gaan.

 

Blijburg Oh BlijBurg

Een groep Dromers, Een Stapel planken

Hamers, Spijkers, Dansers, & Muzikanten

De Dames hier weten van Wanten

In een zee van papieren formulieren

Hijs de zeilen in Storm en Zon

BlijBurg 4.0

Here We Come

 

Hier wordt de Dromer, Krijger

op het Eiland van de Zilver Reiger

Er is geen Vogel Eleganter, Ranker & Slanker

Ja, in het Magisch Zand gaat BlijBurg nu voor Anker

 

BlijBurg Ohhh BlijBurg

Nee, ik hoef niet meer naar St. Tropez

geef mij maar BlijBurg, Holadiééé

Nee, ik hoef niet meer naar een ver en ingewikkeld land

We hebben hier ons eigen strand

Nooit meer naar Spanje of Turkije

We hebben hier ook Flamenco, Kebab en Dikke Dijen

en het is bovendien maar een kwartiertje rijen

 

 

BlijBurg, Ohhh BlijBurg

ThuisHaven voor die lieve Creatieve HartenDieven

Dichtende, breiende, schrijvende, vrijende mensen

Die hier komen Zingen, Eten, Dansen, Feesten

Eiland van de Vrije Geesten

Want het is de Viering van het Leven

Ja, samen met elkaar worden wij nooit Moe

Wens ik BlijBurgers alle Liefde in het hele

UNIVERSUM voor de komend 12 jaar toe

Want in het Land van Gans en Zwaan