BYE BYE BLIJBURG: LA GRANDE FINALE

Met een daverend meerdaags festival (inclusief camping) valt in het laatste weekend van september definitief het doek voor Blijburg. Na vijftien jaar nomadenbestaan op IJburg moet dé strandtent op het eerste stadsstrand van Europa wijken voor de bouwplannen van de gemeente Amsterdam. Voordat het zover is strijken op 28, 29 en 30 september honderden partizanen nog één keer neer in de culturele strandidylle, om drie nachten en twee dagen lang te entertainen, feesten, afteren, logeren en afscheid te nemen. Op het hoofdpodium en in talrijke kleine areas (bijna alles is overdekt) laten dj’s en live artiesten waaronder Jett Rebel, My Baby, DeWolff, Gallowstreet, Isis, Boris Werner en Spaceandtime het vrijbuitershart sneller kloppen.

Blij zijn

In 2003 zag Stanja van Mierlo, oprichtster van Blijburg, in een opgespoten zandvlakte een strand voor Amsterdam en een broedplaats voor creatief talent. De naam ‘Blijburg’ koos ze niet zomaar. “Meer nog dan goed doen of perfect zijn, willen we graag blij zijn en blij maken. Blijheid zit in klein geluk en in de grote gedachte breed beschikbaar te willen zijn. Die missie is geslaagd; ondanks dat we niet blij zijn dat we dicht moeten, kijken we terug op een turbulente maar prachtige periode. Blijburg was en is nog héél even een koninkrijk waar we onze eigen regels maken en iedereen welkom is.”

Wellness & Vuursculptuur
Ongedwongen plezier en creativiteit zonder kaders, voor grote en kleine avonturiers; dat is wat er verwacht mag worden van ‘La Grande Finale’. Naast muzikaal spektakel (kolkende beats op de dansvloer, spontane jams maar ook klassieke tonen van een verdwaalde pianist) kan er heerlijk gegeten worden, is er een festivalmarkt om doorheen te struinen en weldadige wellness aan het water (met een sauna, hottubs, tipi’s en workshops).
Typerend voor Blijburg zijn ook de bonte parades en betoverende rituelen. Zo zal er op zaterdagavond een bedankritueel plaatsvinden met visuals van Gitte Spinder, opgeluisterd door ceremoniemeesteres Lex Empress. Zondagavond gaat traditiegetrouw het brandbouwwerk in vlammen op; een enorm houten vuursculptuur (dit jaar in de vorm van een olifant - gebouwd door Casper Oorthuys van Het Monsterverbond en Ernesto Bos), waar jong en oud gedurende het slotweekend samen aan verder knutselen en mooie wensen achterlaten. Het interactieve kunstwerk zal zodoende uitgroeien tot een bedevaartsplek voor Blijburgers.

Camping Extraordinaire
Voor het eerst (en het laatst) is het mogelijk om te kamperen bij Blijburg, mét extra privileges. Eigen tentjes, caravans en campers zijn welkom, maar logeren in een compleet ingerichte glamping-accommodatie (tipi voor 2, of legertent voor 8 personen) kan ook. Er is een campingwinkel voor de aller gekste maar ook de aller normaalste boodschappen des levens. De ‘camping extraordinaire’ is geopend van vrijdagmiddag 16.00 uur tot maandagochtend 12.00 uur. Campinggasten hebben toegang tot het pre-feestje op vrijdag én de afters op zaterdag- en zondagnacht!

Line-up 
Zowel het dagprogramma als het nachtprogramma biedt bijzondere acts, vol oude bekenden en vreemde paradijsvogels. De zaterdagnacht (van middernacht tot 6 uur ‘s ochtends) is niet alleen toegankelijk voor bezoekers met een campingticket; er zijn nog enkele dagkaarten te koop inclusief afterparty. Naast de nodige verrassingen hierbij de artiesten per dag en nacht op een rijtje:

  • VRIJDAG 20.00 - 03.00 uur: surprise acts voor alle campinggasten
  • ZATERDAG 12.00 - 24.00 uur: Jett Rebel, DeWolff, Spaceandtime, Franca, MPS Pilot, Pitto, Isis & Mozes, Kareem Raïhani, El Natty, Arjuna Schiks, Dirk van der Wal, Les Biftecs, Joly Mangos, Par Hasard, Lieke Dijkstra
  • ZATERDAGNACHT 00.00 - 06.00 uur: Awanto 3, Tenzers, Titia, Steven de Peven b2b Tienson, Cobra 6 Soundsystem, Fowls
  • ZONDAG 11.00 - 23.00 uur: My Baby, Gallowstreet, San Proper, Isis, Boris Werner, Esta Polyesta, SHMLSS b2b Some Chemistry, Daniel Zuur, Umoja, Los Paja Brava, Krien & Merante, Old Boys On Vinyl, Tim Jules, Spin the Bottle, Quinten Rutgers, Arjan Amin, Ivar Vermeulen, The Freak Funkers, Anton Goudsmit, Roy Dackus, Lex Empress, Gilian Baracs
  • ZONDAGNACHT 23.00 - 04.00 uur: Nuno dos Santos, Carlos Valdes, Zender, Tim Jules b2b Primo Disco, Boris van Reev, Xander Vrienten en The Funk Disciples

Kinderprogramma 
Op de laatste dag van het slotweekend (zondag 30 september) zijn er vanaf 11.00 uur diverse kinderactiviteiten. Zo verzorgen Henrick-Jan de Stuntman en Poespas Planet theatershows voor jong en oud, kunnen kids hoofdtooien en dierenmaskers knutselen voor de parade, draaien in de draaimolen, springen op springkussens en (speciaal voor pre-pubers) de Bubble Soccer & Archery Tag uitdaging aangaan. Op het zeepkistenpodium mogen sterren in de dop een verhaaltje, mop of dansje doen. Om 16.00 uur vertrekt de kinderoptocht, begeleid door een brassband en de Nar van Blijburg, naar de grote houten olifant (die ’s nachts ceremonieel in de fik zal gaan) om deze te versieren. Het kinderprogramma wordt rond 18.00 uur afgesloten door de 12-jarige DJ Z Bass, die urban en Moombahton-hits draait in de knusse kelder.

La Grande Finale - Closing Blijburg 
Data: 28/29/30 september 2018

Zaterdag (12.00-00.00): € 40,-
Zaterdag + After (12.00-06.00): € 55,-
Zondag (11.00-23.00): € 35,-
Weekend + Camping*: € 95,-
Kinderen (t/m 12 jaar): € 4,50
* Voor caravans, campers en glamping-accommodaties dient een aanvullend ticket gekocht te worden