Bouwen aan Blijburg

In 2003 zag Blijburg in een opgespoten zandvlakte een strand. Het strand van Amsterdam. Daar vestigde de eerste strandtent en Blijburg was in één klap beroemd. Blijburg sloeg in als een bom. Het nieuwe concept van een stadsstrand in Amsterdam trok veel bezoekers en nieuwsgierigen over de brug naar de nieuwe wijk IJburg. Blijburg zat in 2003 op de hoogte van de ingang naar de haven van IJburg. Het eerste paviljoen ging open toen er nog maar één gebouw stond op IJburg. Boodschappen deden de eerste bewoners in een supermarkt die in een tijdelijke tent gehuisvest was.

Na twee jaar en drie seizoenen moest Blijburg haar deuren sluiten omdat er geen plek meer was voor Blijburg en het strand. Amsterdammers, bewoners van IJburg en natuurlijk de mensen achter Blijburg vonden dat geen goed plan en kwamen in actie voor het behoud van deze nieuwe buitenspeelplaats voor Amsterdammers. En met succes. Uiteindelijk sprak de Centrale stad zich uit voor het behoud van Blijburg op IJburg. Vanaf dat moment werkt de Gemeente Amsterdam nauw samen met de makers van Blijburg om het tijdelijke strand steeds opnieuw mogelijk te maken.

In 2006 herrees op 300 meter van de oude locatie het nieuwe Blijburg: Blijburg 2.0 en Blijburg 3.0 in 2010. Hier hebben we met veel plezier vier seizoenen kunnen ondernemen. En nu is Blijburg 4.0 gerealiseerd! Blijburg is niet meer weg te denken uit Amsterdam en vervult een belangrijke rol in Amsterdam en omgeving. Blijburg blijft de komende 12 jaar op deze plek staan en is het hele jaar open!